Uncategorized

İLLE DE PERFORMANS PİYANİSTİ OLMALARI GEREKMİYOR!

Image for post

Piyano eğitiminde ailelerin vazgeçilmez repliklerinden örnekler;

– ‘Hocam bizimki konservatuvarı kazanabilir mi?’,

– ‘Yeteneği yoksa söyleyin hocam, boşuna uğraşmasın!’,

– ‘Hayır, hiç de çalışmıyor… Dersten derse başına geçiyor piyanonun! Böyle olmaz, yapamıyor! Ne işine yarayacak..!’

Her seferinde ilk defa açıklıyormuş gibi, tekrarlamaktan hiç bir zaman bıkmadan söylüyorum;

‘İlle de performans piyanisti olmaları gerekmiyor!’

Günümüzde artık hemen hemen her aile çocuklarını erken yaşta müzikle tanıştırmak, bir enstrüman çalmaları için onlara imkanlar sağlamak için harika çabalar sarfediyor. Ancak çoğu zaman yolun daha çok başlarında bekledikleri (çoğunlukla da pek gerçekçi olmayan) performanslarla karşılaşamadıklarında da hayal kırıklıkları yaşıyorlar.

Yine söylüyorum; ille de performans piyanisti olmaları gerekmiyor 🙂

Piyano eğitimi sadece do’ları, re’leri öğrenmekten ibaret olmayan; bir sürü birbirinden harika eseri ‘çok iyi’ çalmaktan da öte katkıların peşinde de olduğumuz uzuuun bir yolculuk… Her öğrenciye açmaya çalıştığımız sayısız kapıların en güzel ve keyifli girişi.

Peki nedir sadece notaları öğrenmek dışında bize kattıkları gerçekten de? Bir minik giriş yapalım…

Vücut koordinasyonunu geliştirir.

Piyano Eğitimi öncelikle el-göz koordinasyonunu geliştirdiğinden çocukların yazı yazmayı kolay öğrenmelerini sağlar. Nota yazım çalışmaları güzel el yazısı yazma yeteneği geliştirir.

Konsantrasyon Süresini Arttırır.

Hepimiz üzerinde titizlikle çalışmadığımız müddetçe ortalama bir konsantrasyon süresine sahibizdir. Bu süre küçük yaşlarımızdan itibaren yaş aldıkça artar, ancak bir süre sonra sabitlenir. Bizler ilerleyen yaşlarımızda hayatlarımıza meditasyon, nefes çalışmaları gibi odaklanma yeteneğimizi arttıracak uygulamalarla kendimizi geliştiririz. Piyano eğitimi küçük yaşlardan başlayarak sahip olduğumuz konsantrasyon süresini kademeli olarak uzatır. Nota takibi yapmak, eseri aynı tempo ile devam ettirmeye çalışmak, kesintisiz bir şekilde baştan sonra çalma çalışmaları odaklanmayı öğretir. Küçük yaşlardan itibaren düzenli Piyano Eğitimi almanın bireylerin konsantrasyon sürelerinin gelişmesine katkı sağladığı kanıtlanmıştır.

İşitsel ve Sözel Beceriler Geliştirir.

Piyano Eğitimi alan çocuklar çevrelerindeki seslere karşı duyarlılık geliştirir, daha rahat fark edebilirler. Örneğin; kalabalık ve gürültülü bir sınıfta öğretmenin sesini daha kolay ayırt edip, odaklanabilirler. Beyinde dil ve müzik birbiri ile bağlantılı bir çok bölgeden bir tanesi olduğu için kelime hafızaları gelişir, kendilerini daha iyi ifade edebilirler.

Hızlı Okuma Becerisi Kazandırır.

Piyano çalarken hem sağ elimiz, hem de sol elimiz için yazılmış olan iki satırın aynı anda okunması, akıcı bir nota takibi gerekmesi gibi durumlar gözün baktığında görme ve algılama kapasitesini genişletiyor. Özellikle okumayı yeni öğrenen öğrencilerde piyano eğitimi alanların, hiç piyano çalmamış öğrencilere kıyasla çok daha hızlı öğrendikleri gözlemlenmiştir. Bütünü daha hızlı görmeye başladıkları için piyano çalanların daha hızlı kitap okudukları biliniyor.

Dil ve Müzik Bağlantısı.

Beynimizde dil ve müzik merkezlerinin birbirleri ile benzeşik çalıştığını hepimiz biliyoruz artık. Bir enstrüman çalmak beynin bu bölgelerdeki nöral bağlantılarını yıllar içerisinde giderek güçlendiriyor. Küçük yaşta başlayan piyano eğitimi çocukların birden fazla yabancı dil öğrenmesini kolaylaştırıyor.

Sayısal Zekayı Geliştirir.

Sol beyin fonksiyonları üzerinde de etkisi büyük piyano eğitiminin. Matematiğin her alanda olduğu gibi müzikteki payı oldukça fazla. Piyano dersi alan öğrencilerin okuldaki matematik ve fen alanında göstermiş oldukları başarılar yapılan araştırmalarla kanıtlandı.

Çalışma Disiplini Verir.

Küçük yaşlardan itibaren düzenli alınan piyano dersleri çocukların hayatlarını daha disiplinli ve düzenli olarak kurgulamalarına yardımcı oluyor. İlerleyen yaşlarında bir işe, projeye başlayıp onu sonuna kadar daha disiplinli, sistematik ve azimli bir şekilde ilerletme yetisini geliştirir. Her ders tekrarında somut olarak ilerlediklerini görmeleri onlara hayatta çalışmanın ve tekrarların önemini farkettirir.

Hafızayı Geliştirir.

Uzun yıllar piyano eğitimi alıp, büyük formlu eserler çalan ve bu eserlerden kendisine her an hazır halde bir repertuar hazırlayan öğrencinin; hafızasını ne kadar da geliştirdiğinin kanıtı.

Soyutlama Yeteneği Geliştirir.

Müzik en soyut duyguların en güzel aktarım araçlarından bir tanesi. Başka türlü nasıl size ‘yağmur damlalarının göle düşme sesleri’ni notalar aracılığı ile betimleyebilir ki…

Tabii ki Zekayı Geliştirir!

Sağ ve sol beyni aynı anda kullanmak beyindeki sinirsel bağlantıları güçlendirir. Piyano ve IQ arasındaki bağlantı oldukça çarpıcı! Okul öncesi çağlarından itibaren piyano dersi alan çocukların IQ’ları %50 oranında artıyor!

Böyle bir bütünden baktığımızda piyano eğitimi, sadece her ders yeni yeni eserler öğrenip, sene içerisinde de en az bir resitale çıkmış olmaktan bambaşka bir tablo sergilemiyor mu sizce de?

Yazının çok daha butik hali için 2016 yılında Onedio için hazırladığım içeriğe bakabilirsiniz.

Piyano Eğitiminin Çocuklar İçin Hiç Bilmediğiniz 10 Faydası