
‘Hocam çalışmadı bu hafta, dersimizi yapmayalım.’
‘Arkadaşının doğumgünü partisi var bu hafta dersimizi yapmasak, haftaya da iki haftalığına şehir dışında olacağız. Dönünce görüşelim hocam.’
‘Çalış demekten yoruldum! Dersten sonra hiç oturmuyor başına.’…
Belki sizlerin içinde çok kalmıştı, imkan olmamıştı; belki de onlara yeni kapılar açmak istiyorsunuz..
Hangi nedenle başlamış olursa olsun, yukarıdaki örnekleri o kadar çok çoğaltabiliriz ki…
Peki bu süreci ne kadar da doğru yönetiyorsunuz?
Öncelikle kararlı ve istikrarlı olun! Piyano eğitimi süreklilik arz eden eğitimlerden bir tanesi. Her gün okula gitmesinde, tenis, voleybol gibi spor aktivitelerinde gruptan geri kalmamasına destek ve önem veriyorsunuz, piyano derslerine de aynı özeni göstermelisiniz.
Nasıl ki spor yapmaya bir hafta ara verdiğimizde bedenimiz esnekliğini ve gücünü yavaş yavaş yitirmeye başlıyorsa, enstrüman eğitiminde de aynısı geçerli.
Piyano eğitimi; kişinin gündelik hayatında her gün karşılaşamayacağı ve tekrarı sadece bireysel çalışmaya dayalı bir eğitim. Bu nedenle arka arkaya yapılan ders iptalleri veya verilen minik ‘dinlenme’ araları; öğrencinin ilerlemesini yavaşlatacağı gibi, kas hafızası çok hızlı bir şekilde geriye doğru seyirettiğinden büyük çabalarla öğrendiği pek çok şeyi unutmasına neden olur.
Her gün ‘Çalış!’ diye baskı yapmayın! Okul ödevlerine, sınavlarına zaten yapıyorsunuz 🙂 Piyano çalışması için ısrarcı olmayın, zaman tanıyın. Bu şekilde ki bir baskı yerine, ilgisini çekecek, motivasyonunu arttıracak yöntemler bulmaya çalışın. Akşam yemeği sonrası mini resital saati belirleyip, ailecek salonda bir rutin oluşturmaya çalışabilirsiniz. Nasıl ki pazar öğlenden sonrası için program yapıyorsunuz; piyano dinletilerini evin haftanın bir kaç gününü kapsayan bir rutinine ekleyebilirsiniz.
Yetişkin bir insanın hayatına yeni bir şey aldığı zaman onu alışkanlığa dönüştürmesi, hayatının bir parçası haline getirmesi için nasıl zaman gerekiyorsa piyanoyu da çocuğunuzun hayatının bir parçası haline getirmesi zaman alacaktır. Sabredin; emin olun öğretmeni de o günlerin gelmesi için heyecanla sabrediyor.
Pes etmeyin! Siz de yeri geliyor ‘ bugün spora gitmeye üşeniyorum!’ diyorsunuz. Bizi zorlayan durumlar karşısında her zaman aynı istikrarı ve gücü sergileyemeyebiliyoruz. Yetişkin olarak bizi zorlayan durumlardan kaçma eğilimini bizler sergilerken, bunun tam tersini yapmasını 7 yıllık hayat tecrübesi olan bir bireyden beklememiz biraz iddialı değil mi?
Unutmayın; o da eğitimi süresince bazı dönemeçlere gelecek ve devam etmekte zorlanacak! Kimi zaman yorulmuş olacak, kimi zaman yeni öğrendiği konu onu çok zorlayacak… Pes etmeyin; destek olun! Halledip; yeniden koşmaya başlayacaktır.
‘Çalışmadın! Derse gidemezsin!’ Yapılan belki de en büyük veli hatası.. ASLA! Öğretmenin de öğrencinin de tüm çabalarını ‘belirsiz bir sonuç odaklı’ yaklaşımla hiçe sayan tepki bu. Emin olun çok kısa bir süre sonra girdap halini alacak ve piyanodan soğuyacaktır. Ödevini yapmadığında nasıl da okula gidiyor; bırakın bunu piyano öğretmenine anlatsın 🙂
İlginizi gösterin… İnsanın en temel ihtiyaçlarından bir tanesi; onaylandığını, başardığını, takdir edildiğini görmek. Gösterin 🙂 Arada yanına gidip ondan öğrenmeye çalışın. Size anlatırken merakı ve hevesi artıp; kendisini daha değerli hissedecektir.
Ve tabii ki Piyano öğretmeninize güvenin! Çalıştığınız kişiyi kendiniz seçiyorsunuz. O’na güvenin! Tereddütünüz varsa öğretmeninizi değiştirin; işini ona anlatmaya ya da müfredatı ile ilgili fikir vermeye kalkmayın. Bu tablo en başta, siz hiç de farkına varmadan, öğrencinin öğretmenine güvenini zedeler.
Elbette çocuğunuzdan dinlemek istediğiniz birbirinden güzel eserler var. Emin olun öğretmeniniz de biliyor bunları, ancak her şeyin sırası ve öğretilmesi gereken konularla olacağını da biliyor. Enstrüman eğitimi bir bina inşaa etmek gibi. Temeli çok sağlam atmanız ve her katı birbiri üzerine bir sistem dahilinde kurmanız gerekiyor.
Kısacası; biz yetişkinlerin 7 yaşımızda nasıl hissettiğimizi, endişelerimizi, beklentilerimizi unutalı maalesef çook uzun zaman oldu.. Bunları zaman zaman kendimize hatırlatmak zorundayız. Yeni bir şeyin ne kadar heyecan verici olsa da, kimi zaman zorlukları ile mücadele etmek için korkutucu derece büyük olduğunu unutabiliyoruz.
Piyano eğitimi uzun, çok meşakkatli, eğlenceli, bir o kadar da sabır ve özveri isteyen en keyifli yolculuk. Bu yolculukta en temel olarak öğrenci – öğretmen diyaloğunun sevgi ve şefkat üzerine kurulmuş olması, ardından da öğrenci – öğretmen – veli olarak harika bir ekip olabilmeyi başarmak gerekiyor.
Bol bol tadını çıkartabildiğiniz bir yolculuğunuz olması dileğimle…
Yazının çok daha butik halini Onedio için hazırladığım içerikte bulabilirsiniz.
Çocuğuna Piyano Dersi Aldırmak İsteyen Tüm Velilerin Mutlaka Bilmesi Gereken Tüyolar…